به گزارش خوبان به نقل از فارس، روزنامه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور در گزارشی تصمیم ایران برای استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفتهتر در تأسیسات غنیسازی هستهای را عاملی دانست که معادلات بازی را تغییر میدهد.
پیش از این رسانهها از نامهای از طرف ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر دادند که در آن تهران به این نهاد نظارتی سازمان ملل درباره استفاده از نسل جدیدتری از سانتریفیوژها در مجتمع غنیسازی نطنز اطلاعرسانی کرده بود.
این روزنامه آمریکایی ضمن اشاره به گزارشهایی که رسانهها در این باره منتشر کردهاند از قول «مارک فیتزپاتریک»، که مدیریت برنامه خلع سلاح و عدم اشاعه «موسسه علوم و امنیت بینالملل» را به عهده دارد مینویسد: «نصب سانتریفیوژهای کارآمدتر از سوی ایران در نطنز میتواند تغییردهنده معادلات بازی باشد.»
کریستینساینس مانیتور در ادامه سانتریفیوژها را تجهیزاتی میداند که بار ایجاد مادههای شکافتپذیر بر روی دوش آنهاست. لولههای فلزی که با سرعتهای بسیار بالایی میچرخند ایزوتوپهای مختلف گاز اورانیوم را از هم جدا میکنند. این کار به اپراتورها امکان میدهد تا به آرامی گازی تولید کنند که حاوی اورانیوم 235 بیشتر و بیشتری است ـ می دانیم که اورانیوم 235 ایزوتوپی از اورانیوم است که قابلیّت حفظ و نگهداری یک واکنش زنجیرهای شکافت هستهای را دارد.
این گزارش در ادامه با اشاره به اینکه ایران در حال حاضر از سانترفیوژهای نسل IR-1 اشاره میکند، فناوری آنها را متعلّق به دهه 1970 میداند و مینویسد تهران تا کنون برای راهاندازی مناسب این سانتریفیوژها با مشکلاتی مواجه بوده است که حداقل بخشی از آن را میتوان به خاطر اثر مخرّب ویروس رایانهای تولید شده توسط آمریکا و اسرائیل موسوم به استاکسنت دانست.
کریستینساینس مانیتور میافزاید ایران از مدتها پیش خبر داده که در حال کار بر روی نسل دوم سانتریفیوژهای IR-2 است. این سانترفیوژها، به نوشته این روزنامه، در اروپا طرّاحی شدهاند و در آنها به جای استفاده از آلمونیوم برای شفت چرخان، از فولاد بسیار قوی استفاده شده است.
روزنامه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور پس از ارائه این توضیحات مینویسد ایران در نامهای که به آژانس انرژی اتمی نوشته تصریح کرده که قصد دارد از سانتریفیوژهای IR-2 در تأسیسات غنیسازی نطنز استفاده کند.
این گزارش در ادامه مینویسد: «ایرانیها هنوز زمانی را برای انجام این کار که ماهها و بلکه یک سال به طول خواهد انجامید، مشخص نکردهاند. اما این حرکت، بدون شک در زمانی که آمریکا و متحدانش تلاش میکنند ایران را به کاهش دادن در فعالیتهای هستهایش و همکاری کامل با آژانس وادار کنند، ضربهای به آنها خواهد بود.»
این روزنامه آمریکایی تأکید میکند سانتریفیوژهای IR-2 سه تا چهار برابر سریعتر از سانتریفیوژهای فعلی ایران کار میکنند.
انتهای پیام/
نظری ثبت نشده است